Kāpēc labāk izvēlēties stikla iepakojumu nekā plastmasas?

Ja vēlaties, lai ēdiens vai dzēriens nemainītu garšu un tajā nenonāktu ķīmiski savienojumi no iepakojuma, vislabāk pārtikas uzglabāšanai ir izmantot stikla trauku.

Stikla trauks produktu uzglabāšanai – nekādas ķīmijas.

Stikla trauks ir salīdzinoši smagāks, vieglāk plīst un arī ir nedaudz dārgāks nekā plastmasas trauks, taču stikla traukam ir daudz priekšrocību. Tās zinot,  nākamreiz, visticamāk, padomāsiet – pirms izvēlēsieties plastmasas vai stikla trauku pārtikas uzglabāšanai.

Stiklā traukā  produkts ir daudz labāk pasargāts no gaisa un apkārtējās vides ietekmes, tādēļ ēdieni, dzērieni šādos traukos parasti ilgāk saglabājas svaigi, tiem nemainās garšas īpašības.

Svarīgi ir  tas, ka, uzglabājot stikla traukā, ēdienos, dzērienos nenonāk kaitīgi ķīmiski savienojumi. Tas ir tāpēc, ka stikls ir salīdzinoši dabīgs materiāls.

Stikla izstrādājumi pārsvarā tiek ražoti no izkausēta vai sadrupināta stikla, kas tiek sajaukts ar sodu un smiltīm. Neviena no šīm sastāvdaļām nav kaitīga cilvēka veselībai un apkārtējai videi.

Stikls nereaģē ar produktos esošajām ķīmiskajām vielām. Tāpēc, uzglabājot stikla traukā,  neveidojas ķīmiski savienojumi, kas var nonākt pārtikā.

Kāpēc plastmasas traukā produktam  nafta piegarša?

Izmantojot plastmasas traukus produktu uzglabāšanai, viens no biedējošākajiem ir tas, ka pārtikā esošās vielas reaģē ar plastmasu.  Ēdienos un dzērienos nonāk dažādas kaitīgas vielas.

Ja trauka izgatavošanā ir izmantots kvalitatīvs polietilēns, uzglabājot pārtiku, tā ilgāk saglabās garšas īpašības. Taču, ja ražotājs ir izmantojis nekvalitatīvu plastmasu, pārtikai mēdz rasties naftas piegarša. Vai tiešām Jūs būtu gatavs šādu produktu lietot!?

Pasaulē līdz šim nav rasta viena atbilde – cik liels kaitējums veselībai tiek nodarīts, uzglabājot produktus plastmasas traukos. Taču ir veikti dažādi pētījumi.

Piemēram, Vācijas zinātnieki secinājuši, ka, uzglabājot dzērienus plastmasas (PET) pudelēs, izdalās hormoniem līdzīga viela, kas ir ļoti kaitīga organismam.

Savukārt ASV zinātnieki atklājuši, ka no plastmasas pudelītēm, ko izmanto bērnu pārtikai, izdalās Bisfenols A un citas ķīmiskas vielas. Tās kavē bērna smadzeņu attīstību.

Tādēļ vecākiem ieteikums ir bērnu pārtikai izmantot stikla traukus.

Plastmasas trauks pārtikai - kā izvēlēties nekaitīgāko?

Ja tomēr izmantojat plastmasas trauku produktu uzglabāšanai, pārliecinieties, ka tas ir izstrādāts no cietas plastmasas. Mīkstā plastmasā ir daudz vairāk plastikatoru.

Ja produkts tiek glabāts plastmasas traukā,  noteikti sekojiet līdzi derīguma termiņam. Pārsniedzot to, arī iepakojums aktīvāk reaģēs ar produktā esošajām vielām un pārtikā nonāks vairāk kaitīgo vielu.

Savukārt iepakojumu ražotājiem, kas arī mēdz izvēlēties plastmasu, jo tā ir lētāka, derēs šādi argumenti par labu stiklam.

Stiklu var izmantot otrreizējai pārstrādei.

Stikla iepakojums produktu uzglabāšanai, vizuāli izskatās daudz respektablāks. Šādā iepakojumā produkts pircējiem šķiet vērtīgāks, kvalitatīvāks.

Izmantojot produktiem stikla iepakojumu, tas arī daudz labāk izceļ ražotāja zīmolu.


0
 .